Courtage verkoopmakelaar? Makelaarkosten legt uit!

Wat is courtage en waarom dien je dit altijd af te dragen wanneer je een verkoopmakelaar inschakelt? Dat heeft alles te maken met het verkoopproces van jouw woning. Makelaarkosten is een informatief platform waar je handige informatie, tips en tricks kunt vinden wanneer je van plan bent om jouw huis te gaan verkopen of wilt beginnen aan een nieuw avontuur door te gaan kopen. Makelaarscourtage is bij verkoop een belangrijk onderdeel. Wanneer je kiest voor de kennis, ervaring en deskundigheid van een makelaar, dan dien je hiervoor diverse kostenposten te betalen als vergoeding. Courtage is hiervan de grootste kostenpost. Benieuwd naar meer informatie over verkoop van onroerend goed? Bezoek dan onze website of neem contact met ons op!

Wat is courtage verkoopmakelaar?

In de praktijk wordt dit vaak makelaarscourtage of makelaarsvergoeding genoemd. Een makelaar zet zijn of haar kennis en strategieën in om jouw Courtage verkoopmakelaar? Makelaarkosten legt uit!woning voor een zo hoog mogelijke prijs en binnen een kort tijdsvlak te verkopen. Aangezien je een makelaar ‘inhuurt’, ontvangt hij of zij voor de verkoop (dienst) van jouw woning onder andere courtage. Dit is 1-2% van de totale verkoopsom van jouw onroerend goed. Je leest er wellicht snel overheen, maar met gemiddeld 1,5% betekent courtage voor een verkoopmakelaar duizenden euro’s. Overige diensten, zoals het uitvoeren van taxaties, bezichtigingen en opstartkosten zijn extra kostenposten die los worden berekend. Om een goede makelaar te vinden die niet ontzettend duur is, geven we jou als gouden tip mee: vraag verschillende offertes op en vergelijk. Op deze wijze kun je een makelaar uitkiezen die past bij jouw wensen en budget. In de meeste gevallen hanteren makelaars geen vaste prijzen, courtage zal daarom stijgen naarmate jouw woning in prijs stijgt. Beide partijen zijn daarom gebaat bij een goede verkoopprijs. Er zijn enkele uitzonderingen, waarbij er wel een vaste prijs wordt gehanteerd. Dit heeft als nadeel dat bij tegenvallend verkoopresultaat, je alsnog hetzelfde percentage courtage aan jouw verkoopmakelaar dient te voldoen.

Is makelaarscourtage onderhandelbaar en aftrekbaar?

Aangezien het een flinke kostenpost betreft bij verkoop, vragen veel mensen zich af of de courtage verkoopmakelaar aftrekbaar is bij de Belasting. Dit is niet aan de orde. Er zijn diverse aftrekposten die wel meegenomen mogen worden, maar makelaarscourtage komt geheel voor jouw eigen rekening. Een extra reden om vooraf makelaars zorgvuldig te vergelijken! Bij aftrekbare kosten kun je wel denken aan taxaties. Op onze website vind je hierover meer informatie. Daarbij is het niet verstandig om te onderhandelen over courtage. Het is een vast gegeven van een makelaar voor zijn of haar diensten. In plaats van tijd te stoppen in onderhandelen, kun je beter verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Houdt hierbij goed in de gaten welke diensten worden meegenomen en welke niet. Makelaarscourtage wordt overigens pas ná verkoop voldaan. Eerder weet je niet wat het totale eindbedrag is. Vanwege het procentuele karakter kunnen de verschillen groot zijn, kies daarom weloverwogen voor een makelaar die bij jou past. Op onze website vind je een handige tool, waarmee je eenvoudig en snel makelaars kunt vergelijken!

Courtage verkoopmakelaar samengevat:

  • Dient na verkoop te worden voldaan
  • Gemiddeld tussen de 1-2% van de verkoopsom afdragen 
  • Niet onderhandelbaar of aftrekbaar als aftrekpost bij de Belasting
  • Vergelijk vooraf verschillende makelaars voor de beste optie binnen jouw budget en wensen

Meer informatie over de verkoop of koop van een huis gezocht? Of wil je nog eens rustig nalezen wat courtage voor een verkoopmakelaar inhoud? Bezoek dan onze website met handige informatie en tips voor jou als (ver)koper van een woning: makelaarkosten.nl. Ga goed voorbereid van start en voorkom veelgemaakte fouten!