De voordelen van eherkenning

Eherkenningaanvragen - EherkenningEherkenning is een systeem waarmee bedrijven zichzelf op het internet kenbaar kunnen maken. Dit is gunstig, want tegenwoordig kun je steeds meer zaken online regelen. Als inwoner van Nederland kun je via DigiD toeslagen aanvragen, jezelf inschrijven voor een opleiding aan een kennisinstelling of je belastingen betalen. Eherkenning werkt eigenlijk net zoals DigiD, maar richt zich met name op bedrijven. Deze kunnen ervoor kiezen om eherkenning aan te vragen en zo al hun belangrijke zaken ook via het internet te kunnen regelen. De voordelen van eherkenning zijn groot:

  • Niet langer in de rij
  • 1 inlogmiddel voor aangesloten instellingen
  • Vrije keuze in leverancier
  • Betrouwbaarheidsniveaus

Met eherkenning hoef je nooit meer in de rij te staan. Je kunt gemakkelijk inloggen bij diverse instellingen zonder dat je hier hoeft te verschijnen. Stel je voor: je moet iets regelen op het gemeentehuis en ook bij de Kamer van Koophandel. Normaal gesproken zou je eerst naar het gemeentehuis moeten, daar moeten wachten en daarna nog richting de KVK moeten. Vervolgens moet je ook hier weer wachten, dat moet toch eenvoudiger kunnen? Met eherkenning is dit allemaal geregeld. Moet je iets doen op het gemeentehuis, dan log je in op hun eigen webomgeving. Moet je daarna iets doen bij de KVK, dan surf je gewoon naar hun site en gaat daar aan de slag. Eherkenning bespaart werknemers en bedrijven veel tijd en geld. Een ander voordeel is dat je één inlogcode gebruikt voor alle aangesloten diensten. Vroeger had je misschien een account op de site van de gemeente en een account bij de KVK maar met dit systeem is dat verleden tijd. Nooit meer je paswoord vergeten dus! Een bijkomend voordeel hiervan is dat je gegevens niet over het hele internet verspreid staan. Je hebt één account en dus hoef je niet bang te zijn dat ergens één van je 15 accounts gehackt wordt. Al je gegevens simpel bij elkaar, dat is zoals jij het wilt! Bij eherkenning heb je ook de keuze uit diverse leveranciers. Ben je dus geen fan van één bepaalde aanbieder, dan kun je eenvoudig bij een andere terecht. Bij DigiD werkt dit anders. Daar is de overheid altijd de leverancier, je hebt geen andere mogelijkheden. Eherkenning wordt aangeboden door zes verschillende bedrijven: Welcome, Digidentity, Connectis, Gemnet, KPN en Creaim. Alleen deze bedrijven mogen de dienst aanbieden. Alleen bij deze zes ben je dus aan het juiste adres!

DigiD en eherkenning; betrouwbaarheidsniveaus

Dat is gelijk één van de grote verschillen tussen DigiD en eherkenning: je kunt bij een andere aanbieder terecht. Een ander verschil zijn de zogeheten beveiligingsniveaus. Bij DigiD heb je eigenlijk twee beveiligingsniveaus, al wordt dit niet echt aangegeven. Je kunt inloggen met een wachtwoord, maar je kunt ook een telefoonnummer opgeven waarop je een sms’je krijgt met een code. De overheid vind het in de meeste gevallen voldoende wanneer je gewoon het wachtwoord invult. Je hoeft slechts in een paar gevallen ook de code uit het sms’je te gebruiken. In het meest extreme geval moet je dus eerst je wachtwoord invoeren en vervolgens de code uit het sms’je intoetsen om te mogen inloggen. Bij eherkenning werkt dit anders. Hier bestaan concrete betrouwbaarheidsniveaus en jouw account moet per dienst voldoen aan bepaalde eisen. Voldoe je niet aan een bepaald niveau, dan kun je van sommige diensten geen gebruik maken. Wanneer je een eherkenning aanmaakt kun je opgeven welke niveau je graag zou willen hebben. Het is belangrijk om hier goed over na te denken: een hoger niveau kost uiteraard meer geld. Ook werkt de aanvraagprocedure anders. Voor een hoger niveau zul je meer stappen moeten doorlopen. Tot slot wijzigt in sommige situaties ook de inlogmethode. Zoals gezegd log je bij de meeste instellingen in met je wachtwoord en je gebruikersnaam. Wanneer je veiliger wilt werken moet je soms inloggen met een certificaat. Dit certificaat moet je vaak zelf ophalen, je moet hier dus ook wat meer voor doen. Kijk van tevoren goed naar de niveaus en bepaal vervolgens welk niveau jij nodig hebt. Het is niet voor elke dienst noodzakelijk om een hoog betrouwbaarheidsniveau te halen. Als jij bij één of twee instellingen terecht moet en deze eisen allebei niveau 1, waarom zou je dan een duurder abonnement nemen? Laat je goed informeren en kijk op de site van eherkenning voor meer informatie!

Niet zelf alles uitzoeken

Een eherkenning regelen is best wat werk. Gelukkig zijn er bedrijven die dit voor je kunnen doen. Op http://www.eherkenningaanvragen.nl/ kun je gemakkelijk een snel een aanvraag laten indienen. Dit bedrijf sluit vervolgens het meest voordelige abonnement af bij één van de erkende leveranciers. Je hoeft zelf dus niet uit te zoeken wat het meest voordelig is, er zijn mensen die dit voor je kunnen doen! Bovendien heeft deze site speciale aanbiedingen. Zo krijg je bijvoorbeeld voor 75 euro 5 jaar lang toegang tot beveiligingsniveau 2+. Bij een erkende leverancier kan het lastig zijn om het beste pakket uit te zoeken, op bovenstaande site krijg je gewoon een aanbieding zonder toeters en bellen. Je vult al je gegevens in en binnen mum van tijd heb jij een eherkenning op zak. Bedenk je goed dat dit systeem persoonsgebonden is. Je kunt andere mensen of andere werknemers niet laten inloggen op het account van iemand anders. Je zult dus voor meerdere werknemers contracten moeten afsluiten. Wacht niet langer en neem vandaag nog een kijkje!