Gastouder worden

De kinderen zijn uit huis, eindelijk een moment van rust! Toch blijkt het huis na een aantal weken wel erg leeg: niet langer het rustgevende gestamp in de vroege morgen of het broodjes smeren tussen de middag. Wat kun je doen om het gevoel van een “leeg nest” tegen te gaan? Je kunt natuurlijk vragen of je kinderen weer wat vaker thuiskomen, maar je hebt eigenlijk een langdurige oplossing nodig. Een goed alternatief is om gastouder te worden bij een gastouderbureau. Gastouder worden is erg makkelijk en kost relatief weinig tijd. Vaak helpt het als je de juiste opleiding hebt genoten (SPH, SPW) maar dit is niet altijd noodzakelijk. Wel moet je kunnen aantonen dat je affiniteit hebt met kinderen en dat je goed kunt communiceren met de jongere generatie. Gastouder worden doe je niet zomaar, hier gaat een heel proces aan vooraf. Wat zijn de belangrijkste zaken waar je als gastouder aan moet voldoen?

  • Vriendelijk
  • Goede begeleiding
  • Stimulerend

Om gastouder te worden is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je vriendelijk en liefdevol met de kinderen om kunt gaan. Natuurlijk mag je af en toe best corrigeren, maar dit moet op een goede en duidelijke manier gebeuren. Je moet het kind met respect behandelen en meedenken bij het maken van beslissingen. Je bent als gastouder verantwoordelijk gedurende een cruciale levensfase, meestal tussen de 0 en 13 jaar. Het aanleren van normen en waarden en de juiste scholing is in deze periode essentieel. Wil je een goede gastouder worden, dan moet je het kind gedurende deze tijd goed begeleiden en klaarstaan om in te springen bij een lastige situatie. Toch moet je ook een zekere mate van vrijheid durven bieden. Je kunt alleen een goede gastouder worden wanneer je in staat bent op bepaalde momenten een stukje afstand te nemen. Tot slot moet je als gastouder ook stimulerend te werk gaan. Zorg dat je pleegkind genoeg ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Het is ontzettend belangrijk dat de sociale vorming van het kind goed verloopt en dat hij of zij bijvoorbeeld een leuke sport beoefend. Zorg dat het kind zich thuis voelt, zowel bij jou als op school en in de wijk!

Een cursus volgen

Natuurlijk kan niet iedereen de kneepjes van het vak gelijk doorhebben. Daarom worden veel cursussen aangeboden om alle cruciale vaardigheden onder de knie te krijgen. Je kunt je bij een gastouderbureau heel eenvoudig aanmelden voor dit type cursussen. Tijdens een cursus leer je alles wat je moet weten om de controle te bewaren en het kind op een juiste manier op te voeden. Natuurlijk verschilt de aanpak per individu, sommige kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat en anderen aan wat meer vrijheid, maar de basisvaardigheden zijn over het algemeen gelijk. Een gastouder worden vergt daarom ook een zekere mate van training. Sinds 2010 is het om deze reden noodzakelijk dat je aan bepaalde eisen voldoet voordat je gastouder kunt worden. Weet je niet wat deze eisen zijn, zoek dit dan even op of vraag het aan een expert.

Aanmelden bij een bureau

Je kunt kiezen om zelf een praktijk op te starten, maar dit kost vaak veel geld. Het is daarom verstandig om gastouder te worden bij een al bestaande praktijk. Veel gastouders werken bij een gastouderbureau, hier ontvangen ze hun opdrachten. Je kunt je eenvoudig aanmelden om bij een bureau aan de slag te gaan. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op http://www.gastouderbureausnoesje.nl/algemeen.html Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt om meteen aan de slag te kunnen. Wacht niet te lang, zorg dat je er snel bij bent. Surf naar bovenstaande site en meld je aan!