Geen ondernemer zoals jack veldman

Met een opleiding aan de hotelschool, had waarschijnlijk niemand kunnen bedenken dat jack veldman bijna dertig jaar later een functie als directeur van het Archeon zou bekleden. Waarschijnlijk hijzelf ook niet. Op de website van ondernemerslijst.nl is een stukje over hem terug te vinden waarin zijn loopbaan en achtergrond overzichtelijk worden getoond. Het is een website met een zeer uiteenlopend publiek waarin zeer uiteenlopende mensen worden besproken. Vaak korte stukken tekst, zodat het voor iedereen interessant blijft. Het is natuurlijk een hele uitdaging om in een kort stuk het juiste beeld van iemand te schetsen. Dat is bij de stukken van de ondernemerslijst.nl zeer goed gelukt. Het leuke is dat de lijst vaak wordt aangevuld, dus je zou er bijna dagelijks eens doorheen kunnen gaan om te zien wie er nu weer aan de lijst bijgevoegd is. Niemand is natuurlijk hetzelfde, maar er geen is ondernemer zoals jack veldman. Het pad dat hij heeft gekozen is heel interessant en zeker het lezen waard!

De geschiedenis in met jack veldman

Het Archeon is de plek waar jack veldman zich nu volledig op richt. Het is een plek voor jong en oud en neemt je mee de geschiedenis in. Het openlucht museum neemt de bezoeker mee naar verschillende specifieke tijden in de historie van de aarde, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Prehistorie
  • Romeinse tijd
  • Middeleeuwen

Verschillende veldslagen en overwinningen worden nagespeeld en de bezoekers kunnen hier zelfs zelf aan mee doen. Onder begeleiding van een ervaren acteur leer je de kneepjes van het vak. In het Romeinse deel van het park krijg je bijvoorbeeld een Romeins outfit aan en leer je hoe je met een (nep) zwaard kan vechten. Je krijgt een helm op met een mooie pluim en met een schild voor je, ben je bijna niet van een echte Romeinse soldaat te onderscheiden. Het park richt zich op alle leeftijden en neemt jong en oud dan ook graag mee op avontuur. Je leert bijvoorbeeld van een echte archeoloog over alle vondsten uit die tijd en mag deze heel misschien en heel voorzichtig ook nog eens echt aanraken. Het is een bijzonder museum en ik begrijp heel goed dat jack veldman de stap heeft gemaakt van Duinrell naar het Archeon. Bij Duinrell was jack veldman directeur van de horeca en alhoewel Duinrell ook een spetterend pretpark is, ligt mijn voorkeur toch meer bij het Archeon. Daar kun je spelen maar ook leren tegelijk.

De historie ligt zomaar voor het oppakken

Helaas heb ik jack veldman nooit zelf gesproken, maar ik zou hem graag willen vragen wat zijn ervaringen zijn toen hij nog niet verbonden was aan het museum. Had hij vroeger altijd al archeoloog willen worden, maar heeft hij om bepaalde redenen niet voor die studierichting gekozen? Of vind hij juist het educatieve element zo goed aan het museum? Ik zou het jack veldman graag willen vragen en ben dan ook bezig met een email voor hem. In die email vraag ik jack veldman of hij een keer tijd heeft voor een paar vragen van mij die betrekking hebben tot mijn werkstuk van het vak Studieloopbaan. Dat vak hebben wij sinds kort op de middelbare school en ik vind het een heel nuttig vak. Ik merk dat ook anderen moeite hebben met het kiezen van vakken die bepalend zijn voor je studiekeuze. Ik zou jack veldman willen vragen hoe dat bij hem allemaal is gegaan en wat hij eventueel anders zou aanpakken. Ik hoop dat hij in wilt gaan op mijn email, maar waarschijnlijk zal dit geen probleem zijn.