Je wilt gaan sneeuwaandelen in je vakantie?

Voor iedereen die fan is van wintersport, maar een beetje beu van het risico en de blessures die eraan vastkleven is daar nu een nieuwe trend, namelijk sneeuwwandelen met Roy Reizen. Roy van Langen, oprichter van Roy Reizen, kan je als International Mountain Leader meenemen naar de meest ongerepte, besneeuwde plekken op aarde. Hij is altijd al fan geweest van de kou, sneeuw en de magie van zo’n spierwit landschap, en heeft daar nu zijn beroep van gemaakt door een mini-reisbureau op te zetten dat volledig gericht is op sneeuwwandelen. Het is zijn doel om jou een actieve, maar ook volledig verzorgde belevenis te geven. Naast zijn werk als bootcamp-trainer (in de regio Apeldoorn) reist hij regelmatig af naar Oostenrijk om daar samen met een groep mensen de mooiste wandelingen te maken, al dan niet in de sneeuw. In principe hoef je geen topsporter te zijn om mee te gaan op deze wandelingen, maar bedenk je wel dat wandelen in de sneeuw (zelfs met speciale sneeuwschoenen) sterke kuiten vereist. Hoewel je deze natuurlijk vanzelf traint als je eenmaal bezig bent zijn de wandelingen niet echt geschikt voor absolute beginners op het gebied van wandelen. Maar als je over het algemeen best fit bent en je sport minimaal één keer per week, dan kun je gerust mee met Roy op een van zijn wandelingen in het Oosterse sneeuwlandschap. 

Waar kun je sneeuwwandelen boeken?

Op de website van Roy van Langen kun je zijn hele aanbod voor vakanties inclusief sneeuwwandelen bekijken. Ze vinden bijna allemaal plaats in Oostenrijk, maar er bestaan wel diverse verschillen tussen de reizen. De locaties die je kunt boeken voor zo’n unieke sneeuwschoenwandel-reis zijn als volgt:

  • Kleinwalsertal, Oostenrijk
  • Stubaier Alpen Oostenrijk
  • Op de Lofoten, ver boven de poolcirkel

Er zit een groot verschil tussen wandelen in de sneeuw in Oostenrijk of sneeuwwandelen op de Lofoten. Het klimaat is natuurlijk het eerste, grote verschil. In Oostenrijk is de kou minder streng en daardoor is het meer geschikt voor beginners, of mensen die simpelweg niet van extreme kou houden, maar wel van sneeuw. Oostenrijk is wat dat betreft een perfect land om te gaan sneeuwwandelen, ook voor de beginner. Voor deze laatste heeft Roy de basiscursus sneeuwlopen, welke te boeken is door leden van de NKBV in Regio Oost/Gelderland. Tijdens deze vijfdaagse cursus leer je alles over de beginselen van het sneeuwwandelen, zoals lawinekunde, tochtenplanning, risicomanagement en oriëntatie in de sneeuw. Al deze aspecten zijn van groot belang om op een veilige manier lange tochten door de sneeuw te maken.

Sneeuwschoenwandelen in Oostenrijk

Na deze beginnerscursus kun je als je dat wilt een iets langere, professionele tocht boeken bij Roy Reizen, waarin hij je meeneemt op prachtige tochten door de (veelal Oostenrijkse) sneeuw. Met de basiskennis die je in huis hebt zul je zelf al in staat zijn bepaalde dingen op te merken en leer je de sneeuw en het landschap echt op een nieuwe manier kennen. Dit maakt sneeuwwandelen stukken leuker dan dat je enkel en gids zou moeten volgen. Roy maakt zijn reizen op die manier interessant voor de avontuurlijke reiziger, die tegelijkertijd alles over sneeuw wil leren.