Kaasboerderij

KaasboerderijAls ik nieuwe kaas wil kopen, dan haal ik deze het liefst bij een echte kaasboerderij, zoals Geingenoegen. Het fijne daarvan vind ik dat je echt weet waar je product vandaan komt, je ziet de koeien staan die voor de melk gezorgd hebben om de kazen te kunnen maken. Je hebt zo ook meteen een goed beeld van hoe de dieren behandeld worden, van het leven dat zij hebben. Het is dus veel minder anoniem dan gewoon een kilootje in de supermarkt kopen. Daar heb je immers geen idee waar het vandaan komt. Daar komt nog eens bij dat ik vind dat producten afkomstig van een kaasboerderij gewoon veel lekkerder smaken. De smaak is vaak veel voller, veel rijker. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon echt supervers, het wordt ter plekke voor je afgesneden. Voor mij zijn dat echt duidelijke voordelen ten opzichte van dit soort producten bij supermarkten kopen:

  • je ziet de koeien, krijgt een beeld van wat voor soort leven ze hebben
  • de smaak is voller en rijker
  • het wordt echt vers voor je afgesneden

Daar komt als extra voordeel voor mij bij dat er minder voedselkilometers gemaakt worden. De melk hoeft niet eerst met de melkauto naar de fabriek te worden vervoerd waar het verwerkt wordt en verpakt, om vervolgens naar een centraal magazijn te gaan en dan weer verdeeld te worden over de verschillende supermarkten. Nee, de melk blijft gewoon op de kaasboerderij en reist dus niet eerst vele kilometers. Het maakt deze keuze dus ook een stuk duurzamer.

Kaasboerderij Geingenoegen

Zelf kies ik vaak voor kaasboerderij Geingenoegen, omdat deze bij mij in de buurt zit. Het ligt tussen Abcoude en Driemond, aan het riviertje Het Gein. Zij werken echt op een ambachtelijke manier en niet alleen als zij de kazen maken. Het begint al met de manier waarop zij hun dieren houden. Naar oud Hollands gebruik staan deze de winter over in de grupstal, waar zij goed beschermd zijn tegen het koude en natte weer. Maar zomers zijn zij dag en nacht in de wei te vinden waar ze heerlijk van het buitenleven kunnen genieten. Op deze kaasboerderij worden de hoorns van de koeien ook niet verwijderd, wat natuurlijk wel zo natuurlijk is. Door de manier waarop zij hun dieren houden, is verwijdering ervan ook gewoon niet noodzakelijk. Je merkt, deze kaasboerderij gaat dus op een goede manier met zijn vee om.

Duurzaamheid

Wat ik zelf daarnaast ook erg prettig vind, is dat ze bij kaasboerderij Geingenoegen duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan. Dat begint al met het feit dat ze veel zonnepanelen op het dak hebben liggen, waardoor ze bijna geheel in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. De zonnecollectoren, die zij ook hebben, zorgen voor hun warmwatervoorziening. Ook in het ruwvoer voorzien zij zelf, in de zomer eet het vee gewoon het verse gras van het land, in de winter hooi en kuilgras dat van het eigen land komt. De mest van de dieren wordt ‘s winters in de stal opgevangen en gebruikt voor bemesting van de grond. Zo maakt deze kaasboerderij de kringloop dus rond en zijn zij dus bijna helemaal zelfvoorzienend op verschillende vlakken! Daarnaast kun je bij hen niet alleen koeien zien, zij hebben ook schapen en er zijn dus ook af en toe lammetjes bij hen te bewonderen. En ook de vogels weten dit perceel goed te vinden, zoals de zwaluwen die aan de boerderij hun nesten bouwen. En dan zijn er nog veel meer zaken waar ik over zou kunnen vertellen, maar het beste kun je gewoon even een kijkje nemen op Kaasboerderij-Geingenoegen.nl, daar vind je alle informatie over dit melkveebedrijf!