Maak je leven makkelijker met assertiviteitstraining

Ik werk al ruim tien jaar als secretaresse. Ik was achttien jaar oud toen ik in dit vak begon en mijn opleiding had me op veel dingen voorbereid, maar niet op hoe volwassenen functioneren op een werkvloer. Eigenlijk heel gek dat je zaken als een assertiviteitstraining niet tegenkomt tijdens je reguliere opleiding. Gelukkig heb ik op enig moment kennisgemaakt met de mensen van tijdwinst.com en hun assertiviteitstraining.

assertief.nl

Ik ben heel beschermd opgegroeid en ik had op school nooit ergens moeite mee. Wij woonden in een gezellige wijk in een kleine stad in Twente. De katholieke basisschool waar ik op zat was op loopafstand van ons huis. Zowel mijn moeder als mijn vader zijn gevoelige mensen waarmee overal over te praten valt en die andere mensen niets misgunnen. Ik heb me nooit fysiek of emotioneel onveilig gevoeld. Na de fijne basisschool ging ik naar een katholieke middelbare school waar ook niets tegenzat. Toen ik na de middelbare school naar de secretaresse-opleiding ging en stage ging lopen, gebeurde er iets raars. Ik voelde mij niet prettig tussen al die andere secretaresses op de afdeling. Ik voelde mij een giraffe tussen een kudde zebra’s. Als je van nature invoelend, bescheiden, intelligent en lief bent en je ziet er dan per ongeluk ook nog eens erg goed uit, dan ben je op je achttiende nog niet klaar om je te begeven in de omgeving waar volwassenen hun geld zuur moeten verdienen. Het jammere is dat je je dit soort dingen pas later realiseert. Blijkbaar weten de mensen die ons onderwijs inrichten ook niet hoe het er daadwerkelijk op de werkvloeren aan toe gaat, anders zou zoiets als een assertiviteitstraining toch ook aangeboden worden op de middelbare school en de vervolgopleidingen.

Assertiviteitstraining van Tijdwinst.com

Zoals ik al zei ben ik van nature bescheiden. In Nederland wordt dat vaak verward met verlegen. Een manager heeft mij in een functioneringsgesprek wel eens gezegd dat het hem goed leek dat ik een assertiviteitstraining zou volgen omdat ik zo verlegen leek. Ik wist dat ik niet echt verlegen was en het kwam niet eens in me op om te denken dat mensen aanstoot namen aan mijn bescheidenheid en dus kon ik toen niets met die opmerking. Toen ik het op een gegeven moment zat was om low profile te houden, besloot ik dat ik maar gewoon ging zeggen wat ik vond. Ik ben redelijk goed met woorden en ik besloot toch maar eens iets te doen met dat talent in plaats van ‘s avonds in bed te bedenken wat ik allemaal wel niet had kunnen zeggen. Als mijn bescheidenheid toch niet gewaardeerd werd, kon ik net zo goed regelmatig voor mijn mening uitkomen. Dat wordt dan ook weer niet echt gewaardeerd. Ik ben dus op assertiviteitstraining gegaan. Ik las op de site dat er een een-daagse assertiviteitstraining in Zwolle was en heb me aangemeld. De assertiviteitstraining wordt ook op diverse andere plekken in heel Nederland verzorgd. Het was een hele leuke en goed verzorgde dag. De belangrijke dingen die ik aan de assertiviteitstraining heb overgehouden zijn:

  • verschil zien tussen agressiviteit en assertiviteit
  • omgaan met en reageren op kritiek en kritiek (terug)geven
  • duidelijk zijn zonder de indruk te geven dat je geen weerwoord duldt
  • Assertief