Rommel in huis? Gebruik opbergkisten!

Je kent het wel: je kinderen hebben heerlijk gespeeld en de legoblokjes, barbiepoppen en autootjes liggen overal door het huis verspreid. Of jij hebt een aantal fijne dekentjes om ’s avonds onder weg te kruipen op de bank – maar overdag lijkt zo’n deken op de bank niet heel stylish (tenzij je een interieuradviseur bij VT Wonen bent). Gelukkig is er een oplossing voor deze rommelige problemen: opbergkisten.

5 redenen waarom je opbergkisten moet gebruiken

Uit mijn kindertijd weet ik nog dat we thuis een grote legerkist hadden staan. Deze was van mijn opa geweest – uit zijn diensttijd. Inmiddels deed de kist dienst als opslag voor een houten treinspoor en bijbehorend station. Opbergkisten zijn duidelijk iets van alle tijden; bijna iedereen heeft thuis wel een paar staan. En dit zijn een aantal redenen waarom jij ook opbergkisten zou moeten aanschaffen:

  • Het maakt je huis netjes: beter dan losse, rondslingerende spullen, toch? Of het nou dekentjes, poppen of jassen van het vorige seizoen zijn: er is altijd wel iets wat netter opgeborgen kan worden.
  • Het voegt iets toe aan je interieur: opbergkisten zijn er in alle soorten en maten. Heeft je huis een industriële inrichting, dan is een kist überhaupt een must, of je er nou wat in doet of niet. Hippe woonwinkels verkopen heel wat vintage opbergkisten – van vergaan metaal of verweerd hout. Maar wil je het liever goedkoop houden, dan zijn er ook web- en woonwinkels die simpele houten kratjes (met van die latten) verkopen. Kan ook erg leuk staan! Bovendien creëert het kopen van meerdere opbergkisten eenheid in je interieur. Een in de woonkamer, een in de keuken… Het lijkt al snel één geheel en dat oogt weer rustig.
  • Het is praktisch: opbergkisten zijn niet alleen mooi, maar ook handig. Je kunt ze makkelijk kwijt onder een tafel of bed of in de hoek van de woonkamer, ze nemen niet veel ruimte in en zijn makkelijk te stapelen wanneer je meerdere aanschaft.
  • Het leert je kinderen opruimen: je kunt ze de regel aanleren dat wanneer ze klaar zijn met spelen, het speelgoed weer teruggaat in de opbergkisten (in plaats van dat het rond blijft slingeren tot het avondeten en jij alles moet opruimen wanneer ze in bed liggen). Een win-winsituatie dus!
  • Je vergeet niet waar je spullen liggen: je hebt er nu immers vaste plekken voor. Cd’s zitten in die kist, leesboeken in die andere en fotoboeken in de kist daarbovenop. Easy does it.

Waar koop ik ze?

Natuurlijk zijn de meest voor de hand liggende opties de standaard woonwinkels: IKEA, Praxis en Leen Bakker. Maar je kunt ook eens kijken naar lokale woonwinkels, die waarschijnlijk wel wat steun kunnen gebruiken in de concurrentiestrijd. Bovendien heb je bij deze kleinere winkels een grotere kans dat de opbergkisten van een hogere kwaliteit zijn (bijvoorbeeld omdat ze zelf gemaakt zijn) en duurzaam geproduceerd zijn. Een webwinkel waar je duurzame opbergkisten kunt kopen, is die van Speelgoed Familie (https://www.speelgoedfamilie.nl/). Talloze prachtige kisten worden hier verkocht; een greep uit de collectie:

  • Kisten van massief hout of lichter acaciahout komen voorbij – voor de liefhebber van een vintage woonstijl.
  • Kisten van mangohout, bijvoorbeeld een blauwe met figuurtjes erop, voor de exotische huisbewoner.
  • Of een kist met allerlei gekleurde planken – gerecycled, welteverstaan.
  • Opslagbanken: voor als je van multifunctioneel houdt. Er is een kist met een rugleuning, of een kist met een kussentje erop en wieltjes eronder – dus ook nog eens verplaatsbaar!
  • Opbergboxen voor in de tuin: daar bevinden zich immers ook genoeg dingen die opgeruimd kunnen worden, en het liefst ook bij elkaar.

Kortom: gun jezelf een opgeruimd, stijlvol leven en schaf een opbergkist aan.