Werving en selectie in ICT

Werving en selectie in ICT. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Het doel van werving en selectie in ICT, net als bij werving en selectie in andere branches is het vinden van de juiste kandidaat voor de functie. Dit is lang niet altijd even simpel. Werving en selectie en ICT vergt een scherp oog voor detail, het goed uitvragen van competenties en daarbij de persoonlijkheid van je sollicitant proberen boven tafel te krijgen. Dit artikel beschrijft negen stappen die je als recruiter kunt zetten om het proces van werving en selectie in ICT zo soepel en effectief mogelijk te laten verlopen.

De negen stappen van effectieve werving en selectie in ICT

Net als bij andere branches zijn er in totaal negen generieke stappen die je als recruiter moet zetten om je werving en selectie in ICT effectief te maken. Deze stappen staan hieronder beschreven:

  • Bekendmaking
  • CV screening
  • Telefonisch interview
  • Eerste gesprek
  • Beoordeling
  • Tweede gesprek
  • Job shadow
  • Referenties
  • Aanbod

Wat houden deze stappen van werving en selectie in ICT in?

De stappen moet je in deze volgorde nemen. Allereerst maak je de positie bekend bij een breed publiek, wees duidelijk en markeer de mogelijkheden die nodig zijn voor de taak. Dan doe je een zorgvuldige CV screening. Het doel is om de geschikte sollicitanten te filteren uit de berg sollicitanten die absoluut niet voldoen aan het profiel dat je zoekt. Zeker bij werving en selectie in ICT is dit erg belangrijk. Voor ICT zijn specifieke kwaliteiten en vaardigheden nodig. Je kan hiervoor een ​​screeningstool gebruiken om ervoor te zorgen dat je een objectief proces hebt om de cv-pool te verkleinen. Als derde houd je een telefonische interview, dit kan dienen als tweede screeningsinstrument. Het is belangrijk dat dit kort is, niet langer dan 10 minuten. Dit is alleen maar even om te horen hoe iemand persoonlijk klinkt. Dit kan namelijk sterk afwijken van wat je leest op papier. Vervolgens plan je een fysiek gesprek in. Dit gesprek kan om en nabij een uur duren en je kan ervoor kiezen om de sollicitant uit te nodigen op het kantoor of om op een neutrale plek af te spreken. Wees hierbij wel consistent voor alle sollicitanten in je proces vanwerving en selectie in ICT. Aan de hand van dit gesprek beoordeel je elke kandidaat met behulp van een beoordelingstool. Dit wordt wederom gebruikt om objectiviteit te waarborgen. Dan is het tijd voor een tweede gesprek. Het doel van dit gesprek is om eventuele discrepanties te elimineren, de kandidaten op de functie te verkopen en het compensatiepakket globaal uit te leggen. Stap zeven, de job shadow, houdt in dat je de kandidaat beter leert kennen en de kandidaat de functie en het bedrijf. Het doel is om te zien of de aanvrager een goede culturele fit is. Het helpt u ook om vast te stellen of de sollicitant zich prettig voelt bij de daadwerkelijke taak. Vervolgens controleer je de referenties. Daarbij kun je denken aan het bellen van de vorige leidinggevende van je kandidaat. De laatste stap van de werving en selectie in Aatop ICT in het aanbod van het contract.