Genezing ziekte van lyme – lastig maar niet onmogelijk

ziekte-van-lyme - genezing ziekte van lymeDe titel van dit artikel komt meteen tot de kern van de zaak: genezing ziekte van lyme is lastig, maar niet onmogelijk. Deze ziekte is vaak het gevolg van een tekenbeet. Omdat tekenpootjes diep in de huid kunnen komen vast te zitten, moeten ze vaak verwijderd worden met behulp van een speciale tekentang. Hoewel het een beetje griezelig kan zijn om zo’n met bloed volgezogen beestje aan je lijf verankerd te hebben, hoeft een tekenbeet op zich niet per se heel erg te zijn. Gevaarlijker wordt het als de teek in kwestie de zogenaamde Borrelia-bacterie bij zich draagt. Bij zo’n 20 procent van de teken is hier sprake van. Door de beet van dit besmette beestje kan ook de mens ziek worden. De bacterie kan zich door het lichaam gaan verspreiden via het bloed en zodoende onder andere het zenuwstelsel, hart en de gewrichten aantasten. Veel mensen die besmet zijn met deze ziekte ondervinden dan ook klachten zoals spier- en gewrichtspijn, concentratiestoornissen, oververmoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen en griep-achtige klachten. Dit zijn behoorlijk vervelende klachten, die bovendien lang kunnen aanhouden als ze niet op tijd gekoppeld worden aan de aanwezigheid van de bacterie in het lichaam. Een late diagnose met deze ziekte heeft veel invloed op de genezing. De ziekte van lyme kan goed behandeld worden met bijvoorbeeld een antibioticakuur, als deze in een vroeg stadium wordt ontdekt. Er kan dan sprake zijn van een beperkte ziekteperiode en een snelle genezing. De ziekte van lyme heeft soms echter onduidelijke symptomen, waardoor soms pas laat ontdekt wordt wat er met de patiënt aan de hand is. Dit zorgt voor een tragere genezing. De ziekte van lyme is dus iets waar je maar beter van op de hoogte kunt zijn, zodat je ervoor kunt zorgen dat men er snel bij is als jij erdoor getroffen wordt. Zo heb je een grotere kans op een snelle en volledige genezing. De ziekte van lyme heeft behalve de bovengenoemde klachten ook nog enkele andere symptomen. Hierover lees je meer in de volgende paragraaf.

Genezing ziekte van lyme eenvoudiger bij vroege diagnose – waar let je op?

Genezing van de ziekte van lyme is mogelijk, maar hoe snel en eenvoudig dit proces verloopt hangt sterk samen met het stadium waarin de ziekte zich bevindt als met de behandeling wordt begonnen. Hoe eerder de diagnose plaatsvindt, hoe sneller de genezing. De ziekte van lyme manifesteert zich niet bij iedere patiënt op dezelfde manier en is dus ook niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Dat bemoeilijkt het stellen van een diagnose en dus ook de genezing. De ziekte van lyme is onder andere te herkennen aan de symptomen die hierboven, in de eerste paragraaf, al omschreven zijn. Ook aan de huid kun je soms zien dat er besmetting heeft plaatsgevonden. Ben je gebeten door een teek, dan is het goed om hierop te letten. Dit bevordert je kans op een snelle en volledige genezing. De ziekte van lyme is bij de meeste, maar niet alle, mensen te herkennen aan het verschijnen van een rode vlek op de huid, op de plek waar de teek heeft gezeten. Deze verschijnt meestal niet meteen, maar na enkele dagen tot weken.

De lange incubatietijd van deze ziekte

De incubatietijd van deze ziekte is zo’n 3 maanden, dus de andere verschijnselen zullen meestal niet zo snel optreden als de vlekken op de huid. Let dus goed op veranderingen na een tekenbeet, en de kans is groot dat je zo bijdraagt aan een goede genezing. De ziekte van lyme is een vervelende ziekte, dus wat extra oplettendheid is zeker de moeite waard!