Riool verstopt is lastig

Heb jij wel eens het riool verstopt gehad? Zodra dat gebeurt besef je eigenlijk pas hoe geweldig het is dat normaal gesproken de hele afvoer goed werkt. In heel veel landen ter wereld is dit nog een probleem. Er is soms helemaal geen sprake van een afvoersysteem of het werkt niet dusdanig dat het zo gebruikt kan worden zoals wij het doen. In verschillende landen kun je bijvoorbeeld geen toiletpapier doorspoelen, wat hier geen enkel probleem is. Is het riool verstopt geraakt, dan word je opeens geconfronteerd met hoe lastig het is als dit niet goed werkt. Je kunt dan opeens niet meer het toilet doorspoelen of even je handen wassen. Ook je groentes schoonmaken wordt lastig, net als bijvoorbeeld het voorspoelen van je gebruikte vaat. De wasmachine of de vaatwasser aanzetten? Ook dat is bij een verstopping geen goed idee, ook deze apparaten moeten hun water immers af kunnen voeren. Met andere woorden, als het riool verstopt zit, dan kun je heel veel dingen die je normaal zonder nadenken doet, plotseling niet meer doen en dat is super onhandig. Tegelijkertijd is het ook zo dat je dan pas waardeert hoe goed we het normaal hebben, maar liever krijg je hier natuurlijk helemaal niet mee te maken!

Waarschuwing dat riool verstopt raakt

Veel mensen wachten met het nemen van maatregelen tot het moment dat het riool verstopt zit, dus dat het echt niet meer werkt. Dat is jammer, want er zijn al eerder tekenen dat het niet zo goed gaat met alle afvoerbuizen. Herken je de tekenen, dan kun je er tijdig wat aan doen en zo voorkomen dat je echt voor een verstoppingsprobleem komt te staan. Wat zijn nu deze punten waaraan je kunt herkennen dat het riool verstopt begint te raken? In de eerste plaats zijn er de nare luchtjes. Soms komt er echt een rioollucht omhoog, andere keren ruikt het gewoon heel erg muffig. Hoe dan ook, het is een teken dat het niet goed zit in de afvoerbuizen! In de tweede plaats heb je het punt van langzaam weglopend water. Dit zal je bijvoorbeeld opvallen na de afwas of tijdens het douchen. Krijg je met een van deze beide punten te maken? Neem dan maatregelen, zoals:

  • de sifon loshalen en deze reinigen
  • de leidingen schoonmaken
  • het doorspoelen van de leidingen met een azijn- of sodaoplossing
  • het zeefje uit de afvoer schoonmaken

Neem je deze stappen, dan kun je soms voorkomen dat je riool verstopt komt te zitten.

Schakel hulp in

Maar niet altijd helpen deze bovenstaande maatregelen voldoende, soms raakt gewoon toch echt het riool verstopt. Dan kun je twee dingen doen, je kunt zelf proberen het probleem te verhelpen of je kunt hulp inschakelen. Het eerste is natuurlijk het goedkoopst, maar laten we eerlijk zijn, het is niet altijd een fijn klusje en ook zal het niet altijd meteen goed lukken. Het inschakelen van een specialist is dan ook een beter idee. Een ontstoppingsbedrijf weet wel raad met een riool dat verstopt is, dit is een klus waar zij eigenlijk dagelijks mee te maken krijgen. Zij weten precies wat ze moeten doen om dit te verhelpen en zo ben jij snel van het probleem verlost. Wil jij snel een ontstoppingsbedrijf inschakelen? Dan hoef je alleen maar even contact op te nemen met Rioolprobleem Kwijt. Zij hebben door het hele land specialisten zitten, dus kunnen er snel voor zorgen dat er hulp bij jou op de stoep staat. Hun specialisten kunnen bovendien tips geven om toekomstige verstoppingen te voorkomen. Dus zit jouw riool verstopt? Bel dan even naar Rioolprobleem Kwijt en het is snel weer opgelost!