Woningkeuring laten uitvoeren

Wij wonen al enige tijd met meerdere studenten in een woning van de woningbouwvereniging. Het is hier niet altijd even opgeruimd, en daar klaagt de woningbouwvereniging regelmatig over. Af en toe komt er iemand langs om te controleren of alles nog in orde is. Daar zijn we dan wel weer blij mee. Afgelopen jaar is er ook een woningkeuring uitgevoerd door een externe partij. Wij vonden het altijd onzin dat onze gangen opgeruimd moesten zijn. We gebruiken die extra ruimte nu eenmaal voor losse spullen die we nergens anders kwijt kunnen. Toen we in gesprek waren met degene die de keuring kwam doen kwamen we er achter dat het wel degelijk van belang is dat de gangen leeg zijn. Dat had te maken met brandveiligheid. Ik kan niet zeggen dat het nu helemaal opgelost is, maar het is toch goed dat er zo’n keuring wordt uitgevoerd. De woningbouwvereniging staat erop dat dit elk jaar gebeurt. Ze checken dan alle installaties en andere zaken die van belang zijn om veilig te kunnen wonen in dit huis. Het is al een oud pand, dus ook daarom doen ze jaarlijks een woningkeuring. Mijn ouders hadden hier ook wel oren naar. Bij navraag bij de woningbouwvereniging kreeg ik te horen wie de woningkeuring uitvoert. Dat bleek Holland Building Maintenance te zijn. Mijn ouders heb ik een link gestuurd met informatie over dit bedrijf, en alles wat zij moesten weten over een woningkeuring. Als u ook benieuwd bent naar informatie hierover kunt u ook eens kijken op nta8025. Hier vindt u ook informatie over prijzen.

Woningkeuring bij spoed

Mijn ouders wilden hun woning zo snel mogelijk verhuren om wat extra geld te verdienen. Zij bezitten twee huizen en wilden hun tweede huis in de verhuur zetten. Hiervoor was het wel noodzakelijk een woningkeuring uit te voeren. Het is verplicht huurders in een veilige woning te laten wonen. Als dit niet aangetoond kan worden kan dat tot problemen leiden. Ik vond het dan ook een goede keuze van mijn ouders om Holland Building Maintenance in te schakelen voor een snelle woningkeuring in hun huis. Er kwamen geen bijzondere zaken aan het licht. Wel moesten ze iets aanpassen aan:

  • De trap
  • Een brandtrap installeren
  • De voordeur vervangen
  • Inbraakstrips plaatsen
  • NTA8025.nl

Dat waren klussen die binnen enkele dagen gebeurd waren. Mijn vader kon deze zelf uitvoeren. De woningkeuring zelf was niet duur en ze hebben nu een keuringsrapport in huis waarmee ze het huis legaal kunnen verhuren. Ik denk dat ze er een behoorlijk zakcentje mee kunnen verdienen.

Installaties laten controleren

Bij een woningkeuring worden ook de installaties gecontroleerd. Het gaat dan om gas-, elektra- en waterinstallaties. Als hiermee iets niet in orde is kan het gevaar opleveren voor de bewoners van een pand. Ik denk dat dit nog wel de belangrijkste redenen zijn voor het uitvoeren van een woningkeuring. Bij ons en bij mijn ouders was gelukkig niets aan de hand. Ik ken wel verhalen van panden die niet goed onderhouden worden, waar het risico op brand veel groter is. Je hoort immers wel vaker dat er brand uitbreekt in studentenpanden. Bij ons is dat risico dus geminimaliseerd. Wij proberen zo goed mogelijk om te gaan met het pand, en het helpt dat de woningbouwvereniging ons hierbij ondersteunt. Het controleren van installaties en weten dat alles in orde is, geeft mij in elk geval een goed gevoel. Ik weet dat ik niet bloot zal staan aan koolmonoxide of andere giftige stoffen. Het kan heel naar uitpakken als dit je wel overkomt natuurlijk.